2020-2021 RULES & REGULATIONS

PIAA HIGH SCHOOL BASEBALL PITCHING RESTRICTION (6-1-6) Revised 7/17/2019

Mo pitcher may throw more than 100 pitches in a calendar day. A pitcher reaching the maximum TOTAL NUMBER OF REQUIRED

pitch count for any level of rest during an at bat may continue to pitch to that batter, or any PITCHES THROWMN -h' DAYS OF REST

substitute for that batter, until such batter is put out or reaches first base, or until a third out has 76—100 — 3 calendar days

been made prior to the end of that at bat. The pitcher will be credited with the maximum number §1—75 — 2 calendar days

of pitches for that level. 6—50 — 1calendar day
1—25 — Norestrequired

Mo pitcher may appear on more than 2 consecutive days of competition.

A pitcher is limited to no more than 200 pitches in a Calendar Week (Sunday through Saturday). If a pitcher throws more than 100 pitches to complete an at-bat, that
pitcher will be credited with 100 pitches for the appearance.

Team scorekeepers are requested to frequently confer with one another to confirm pitch counts (no less than once per inning). If a discrepancy occurs between the
visiting and home pitch counts that cannot be resolved, the scorebook of the home team shall be the official book.

A representative of the school is required to record pitch counts for their players in MaxPreps, no kater than 12:00 pm [noon) the day following a contest.
Mote: PIAA recommends using GameChanger, as it is a free app for Apple products, and can be easily synced with MaxPreps.

For District and Inter-District (state) contests a pitcher may throw 105 pitches in a calendar day and throw no more than 210 pitches in a Calendar week. All other
rules and regulations apply to the pitching restriction. In addition, an official pitch counter, separate from each team, will be designated by the Contest Manager
for the purpose of recording the pitch count.

INTERPRETATIONS:
Mo pitcher may throw more than 100 pitches in a calendar day. The limitaticn of 100 pitches in a calendar day is applied to stand-alone contests that are completed
on the same calendar day. Games played as part of a double-header on the same day or a suspended contest picked up on a subsequent day, shall be treated as
follows:
Double-Header: A player is limited to 100 pitches in a calendar day. If a player does not reach the 100 pitch limit in the first contest of a double-header, the
player would be eligible to pitch in the secand game of the double-header until such time they reach 100 pitches that same calendar day.

Suspended Contest: A player may pitch in the suspended contest subject to MFHS Baseball Rule 3-1, the required days of rest, and the maximum pitch count
per Calendar Week (200 pitches). If a player is eligible to pitch the day the suspended contest is to be picked up, that player is eligible to throw 100 pitches
that calendar day, regardless of the number of pitches thrown prior to the point of suspension on a previous day {subject to the Calendar Week limit).

Example: Player throws 60 pitches and is the pitcher of record at the point of suspension. The game is resumed four days later so the pitcher has had the

required days of rest to be eligible to pitch in the continued game. That player may pitch 100 pitches in the resumed game, if necessary, before being
remaoved from the game having reached the clendar day limit.

PIAA JUNIOR HIGH/MIDDLE SCHOOL BASEBALL PITCHING RESTRICTION (6-1-6)

The pitching restriction is a health and safety rule intended to limit the maximum number of TOTAL NUMBER OF REQUIRED
pitches thrown in a calendar day and week. It is not intended to be used as playing rule limitation. PITCHES THROWN - DAYS OF REST

61—75 — d4calendar days
Mo pitcher may throw more than 75 pitches in a calendar day. A pitcher reaching the maximum 46—60 — 3 calendar days
pitch count for any level of rest during an at bat may continue to pitch to that batter, or any 31— 48 3

- - calendar d

substitute for that batter, until such batter is put out or reaches first base, or until a third out has 31— 130 1 calend dw
been made prior to the end of that at bat. The pitcher will be credited with the maximum number aenc Ciy
af pitches for that lavel, 1—20 —  Norestrequired

Mo pitcher may appear on more than 2 consecutive calendar days of competition.

A pitcher is limited to no more than 150 pitches in a Calendar Week (Sunday through Saturday). If a pitcher throws more than 75 pitches to complete an at-bat, that
pitcher will be credited with 75 pitches for the appearance.

Team scorekespers are requested ta frequently confer with one another to confirm pitch counts [no less than once per inning). If a discrepancy ocours between the
visiting and home pitch counts that cannot be resolved, the scorebook of the home team shall be the official book.




